Springa ett maraton

Det är en stor skillnad på att springa en motionsrunda varje dag och på att springa ett helt maraton. Dock är det många som gör det, och det finns flera stycken att välja på under året. Med rätt förberedelser kan det bli en riktigt kul utmaning att ta sig an, antingen själv eller som grupp. Här ger vi dig tips på hur du förbereder dig på bästa sätt inför ett maraton.

Är det ditt första maraton är det viktigt att du börjar förberedda dig i god tid. 42 kilometer är en sträcka som får den bästa löparen att bli ödmjuk så här gäller noggrann planering. Gör upp ett träningsschema som du följer fram tills tävlingsdagen. Ha gärna en blandning av intervaller, löpning och styrkepass för att få en bra grund att stå på. Glöm inte heller bort att ha vilodagar så att kroppen får en chans att återhämta sig. Om du inte själv kan komma på ett bra träningsschema kan du ta hjälp antingen av en PT eller söka på internet. Börja lugnt och öka för varje vecka.

Kosten är minst lika viktig som träningen och här gäller det att äta rätt. Det är svårt att säga vad som är rätt kost då alla människor är olika men en sak kan man vara överens om och det är att slopa allt som stavas godis och socker. Även här finns det massor av sidor du kan få tips på ett bra kostschema. Kolla runt på sociala medier eller bloggar och låt dig inspireras av andra. Det viktiga är att du äter på fasta tider och inte för stora portioner. Kom ihåg att alltid fylla på med ny energi när du har tränat. Ha gärna med en frukt eller liknande i väskan som du kan äta direkt när du är klar.

En del som gärna glöms bort när det kommer till stora utmaningar som till exempel ett maraton är den mentala biten. Det är minst lika viktigt att ha ett tydligt mål att sträva mot. Genom att ha en klar bild av vad du vill uppnå kommer det bli lättare att sig igenom de där lite jobbigare dagarna. Fundera redan från början på vad det är du vill uppnå. Är det endast att ta sig runt banan eller vill du nå en viss tid. Kanske kan du ändra till mål under tidens gång beroende på hur förberedd du känner dig. Skriv gärna upp ditt mål någonstans i hemmet så du blir påmind om det varje dag. Det är en bra inspiration som kommer få dig att fortsätta kämpa för ditt mål hela vägen tills du är i mål.