Förbättra prestationen – byt cigaretten mot tobaksfritt snus

Regelbunden motion är något av det bästa du kan göra för din hälsa, medan rökning är något av det värsta. Rökning liksom stillasittande försämrar blodcirkulationen, så du tar i praktiken bort en del av de positiva effekter träning ger genom att röka. Säkert har du också märkt att din prestation till slut når ett stopp och klingar av, och att det är svårare att hålla igång längre stunder eftersom rökning påverkar konditionen. Att sluta röka tvärt kan dock vara mycket svårt och leder för vissa till ökad stress eller återfall. Att byta ut cigaretten mot snus utan tobak, ett betydligt mindre hälsoskadligt nikotinalternativ, kommer du långt med.

Så kan snus utan tobak hjälpa dig att sluta röka

Med tobaksfritt snus får du en nikotinkick men slipper många av de skadliga effekter som cigarettrökning ger, till exempel risken för tjära i lungorna. Du hittar snus utan tobak i flera härliga smaker och med olika nikotinhalter så att du effektivt kan minska ditt intag. Gillar du smaken och känslan av den diskreta påsen under läppen finns det till och med nikotinfria alternativ. Snus utan tobak har också fördelen gentemot vanligt snus att det inte ger missfärgade tänder.

När du byter ut cigaretten mot snus blir det i och med den nya vanan även enklare att få in andra vanor som har en positiv inverkan på din hälsa och hjälper dig att prestera bättre i träningen. Saknar du rökpauserna kan du istället ta en kort promenad medan du intar ditt tobaksfria snus. Att dricka mycket vatten och äta näringsrika mellanmål hjälper också.

Bättre träningsresultat utan rökning

Rökning försämrar konditionen och syreupptagningen, så när du slutar röka kommer du att märka att löpning, simning och andra konditionssporter går betydligt lättare. Du som är löpare kan med fördel lägga in pass med fartlek för att förbättra prestationen ytterligare. Slutar du tvärt med all nikotin kan du dock förvänta dig en period då du känner dig trött, stressad och irriterad. Övergår du istället till snus utan tobak slipper du de flesta bieffekterna; i annat fall är det bara att vänta ut dem.

Även styrketräning går bättre när du slutar röka eftersom blodcirkulationen kommer igång, vilket också har en positiv effekt på återhämtningen mellan passen, så att du kan fortsätta prestera utan att slita ut kroppen.