Utrustning för löpning

Det som är bra med löpning är att du själv kan välja hur avancerat det ska vara. Detta gäller även utrustningen. Om du bara springer på hobbynivå räcker det med ett par sköna träningskläder och ett par riktigt bra skor. Vill du träna till exempel för ett maraton finns det flera tillbehör som hjälper dig hålla koll på statistik och liknande. Här går vi igenom lite av den viktigaste utrustningen som behövs vid löpning.

Skorna är det absolut viktigaste att investera i när du ska hålla på löpning. Det gäller även om du bara springer på hobbynivå. Har du ett par dåliga skor kan det leda till att du får skador som du får dras med resten av livet. Löparskorna ska vara stabila och ha en bra stötförmåga. Här måste du vara beredd på att få lägga ut minst 800 kronor. Det bästa är om du vänder dig till en butik som är specialister på just löpning och anpassar skon just efter din fot. Med de rätta skorna kommer du också märka att träningen blir mycket roligare. Ett löparskor håller normalt i 1-3 år lite beroende på hur ofta de används.

När det kommer till kläder finns det inga speciella regler, så länge du känner dig bekväm och har kläder efter väder. Idag finns det ett brett utbud av löparkläder som andas och ger dig de allra bästa förutsättningarna. De är gjorda i så kallat funktionsmaterial som inte drar åt sig svett på samma sätt som en vanlig t-shirt. Idag finns det till och med löparkläder som gör att du kan springa obehindrat i minusgrader. Kolla med din närmaste sportbutik och se vad de har att erbjuda.

Nu kommer vi till de lite mer avancerade sakerna. Med en pulsmätare kan du lättare se hur du utvecklas. Du kommer se att du efter ett par veckors träning orkar hålla en högre fart men med samma puls. En pulsmätare hjälper dig också att hålla koll på mjölksyran, den ser till att du presterar på max utan att hamna i fällan där du börjar dra på dig mjölksyra. Detta är individuellt och du måste prova dig fram för att hitta rätt nivå. Om du springer ett längre pass kan du också ställa in din pulsmätare så att pulsen inte överstiger ett visst antal slag per minut. Du har mer kontroll över din löpning helt enkelt.