Utförsåkning

Utförsåkning eller alpin skidsport som det också kallas är ett samlingsnamn för olika vintersporter där du åker utför. De mest populära är slalom och storslalom. Det finns även störtlopp och super-G vilket är riktigt krävande sporter. Sverige är riktigt duktiga på denna gren med stora namn som Ingmar Stenmark och Anja Persson. Här kommer lite mer info om de olika grenarna.

Slalom är helt enkelt en tävling där du ska ta dig ner för en slingrande bana som är utmärkt med något som kallas portar. Den med snabbaste tiden vinner. Detta är en gren som är med både i OS och VM/EM. Du bör känna dig väldigt trygg på skidor innan du ger dig på en större slalombacke.

Störtlopp är den alpina sport som har den näst högsta farten vilket så klart medför en stor risk. På en bana ska du ta dig igenom svåra svängar, utmanande hopp och en del glidpartier. En bra åkare kommer ofta upp i hastigheter som 130 km/h. Det är alltså riktigt hög fart vi talar om. Hastighetsrekordet för en störtloppsbana ligger på 161,9 km/h och sattes av en fransman vid namn Johan Clarey.