Träningsprogram inför maraton

Om du aldrig har sprungit ett maraton förut eller om du vill förbättra din senaste tid på maraton gäller det att börja träna i god tid innan tävlingsdagen. Med ett bra träningsprogram ökar du chansen att lyckas med din målsättning.

Långa pass och alternativ träning

Hur många dagar i veckan du ska träna beror på din tidigare träningsbakgrund. Om du bara har joggat några kilometer i veckan bör du börja din maratonträning minst ett halvår innan loppet. Börja successivt med att öka längden på varje pass och spring ett långpass varje vecka. Några veckor innan loppet bör långpasset vara upp emot 25 till 30 kilometer långt.

Eftersom löpning belastar kroppen bör du även träna på alternativa sätt för att undvika löparskador som till exempel hälsporre eller löparknä. Med träning på en roddmaskin från Gorilla Sports får du effektiv och skonsam träning som inte sliter på leder och ligament. Lägg till minst ett alternativt träningspass varje vecka.

Om du är en van löpare som vill förbättra din tid på maraton gäller det att ha ett träningsprogram som är lagom tufft. Tänk på att det är bättre att få kontinuitet i träningen än att köra på för hårt och tvingas göra flera veckors uppehåll på grund av en skada. Följ gärna något av de träningsprogram för maraton som finns online. Flera sidor erbjuder gratis program för löpare på olika nivåer.