Hur byggs en sportarena?

Att rita och bygga ett vanligt hus är oftast svårt nog, men det finns också de arkitekter som vågar sig på att rita hela arenor. När det gäller arenor finns det en mängd olika typer av faktorer som arkitekter måste ta i beaktning. Exempelvis vilka sporter som ska spelas, hur många åskådare som ska få plats och inte minst hur stor arenan ska vara. Således kommer denna artikel syfta till att ge mer information om hur en sportarena byggs och planeras.

Vilka sporter ska spelas?

Mindre byar i Sverige, exempelvis Svedala i Skåne har mindre sportarenor där flera olika typer av sporter ska utövas. I dessa fall brukar arenorna ta upp till maximalt cirka 600 personer. Dessa arenor brukar också kunna delas upp genom en enorm skjutdörr som delar upp arenan i en eller flera delar. På så sätt kan man spela fotboll på ena planhalvan och innebandy på den andra. Dessa arenor är också byggda för idrottslektioner i skolan.

Hur byggs större arenor?

De mindre sportarenorna i Sverige följer ofta standardiserade mått och design, men när det gäller stora sportarenor är dessa helt unikt byggda och ingen är den andra lik. Dessa tar flera år att bygga, men när de väl står färdiga kan de rymma över 40 000 åskådare. I Stockholm finns exempelvis Friends Arena som är Sverige största sportarena.