Fartlek – öka prestationen

De flesta löpare är väl medvetna om att det behövs olika träningstyper för att höja sin prestationsförmåga. För långdistanslöpare brukar de tre vanligaste typerna innefatta att springa långt, kort och något däremellan. Farten under passen anpassas efter sträckorna man springer och nyttan av dem likaså. För att få uthållighet i benen krävs långa pass och då är tiden man är ute och springer betydligt viktigare än farten man håller. Tvärtom, för att öka farten krävs kortare intervallträningar, där man till och med kan kan köra ett sprintupplägg.

Fartlek

En svensk “uppfinning” i träningssammanhang är fartlek, som är ett roligare sätt att både träna uthållighet och syreupptagningsförmåga. Det handlar om att under ett lugnt träningspass sprinta korta distanser, lite där man känner för det. Det kan vara att plötsligt ta sikte på en lyktstolpe längre fram, och ta sig dit så fort det går, för att sedan återvända till en jogg.

Det här kan även användas av cyklister, som på samma sätt kan införa en intervallträning, exempelvis varefter backarna kommer emot. Den som behöver nya slangar till cykeln efter att ha kört några fartleks-pass kan med fördel vända sig till https://www.tooorch.com/ som har ett stort utbud. Att träna fartlek kan även minska skador, då man går mer på känsla. Det är även mindre slitsamt mentalt, då man låter omgivningen bestämma farten.